torsdag 10 juli 2014

Nära två miljoner palestinier och tre miljoner israeler har bomber och missiler från luften i vardagen. Hämnd föder hämnd. Många konflikter pågår samtidigt i världen och försvårar fredsarbetet
Ungefär så ser situationen ut i missil- och bombkriget mellan Palestina och Israel som nu pågår i full skala. Det hörs på uttalandena från både Hamas och Israel att hämnd föder hämnd och att det är mer missiler och fler bomber som ska besegra den andra parten. "...vi vill trappa upp detta tills Israel ber om nåd", sa Hamasledaren Mushir al-Masri i går. Israels försvarsminister Mosh Yaalon säger "...att det får ta den tid det tar tills Israel fått nog". Ett obegripligt hat och en omöjlig situation där krig föder krig och alla förlorar.

Engagemanget för fred begränsas av alla övriga konflikter i världen som Syrien, Irak, Ukraina.
Omvärlden orkar inte reagera på alla konflikter. FN borde göra det men har fullt upp med Syrien, och Irak. EU och västvärlden har det också plus Ukraina. Arabförbundet har olika uppfattning. De interna politiska striderna i Hamas och Israel gör också att de formella ledarna pressas av konkurrenter som vill gå ännu hårdare fram. Egyptens nye president al-Sisi stöder inte Hamas som tidigare och vill inte medla. Ett eld upphör måste bli steg ett och sedan omedelbara förhandlingar. Ingen vinner på ett omstörtande krig.
För övrigt åker vi i dag ner mot Schabraket igen med lite uppehåll på en herrgård i Sörmland på vägen.

Inga kommentarer: