onsdag 9 juli 2014

Upptrappningen av konflikten Israel-Palestina måste stoppas innan den övergår i ett öppet krig
Det är tragiskt att nu se och höra hur konflikten mellan Israel och Palestina i Gaza ökar för varje dag. 450 raketer har avlossats mot Israel från Gaza sedan nyår och Israel svarar med flygattacker som dödat många civila i Gaza. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har givit order till militären att trappa upp offensiven.

Det tragiska i konflikten är att Netanyahu  har en inre press
av sin rival och utrikesminister Avigdor Lieberman som tycker att Netanyahu är för svag och utmålar honom som "en vekling". Lieberman har också avbrutit valsamarbetet med Netanyahus Likud.

På samma sätt har Hamas en inre press på sig av deras iranstödda rival  Jihad som vill ha ännu hårdare militära tag mot Israel.
Detta läge försvårar möjligheterna att på fredlig väg lösa konflikten. I Tel Aviv fortsätter fredskonferensen men allt fler tycks lämna den och då ökar risken för öppet krig.

Fred måste skapas och det sker genom förhandlingar, inte nya raketanfall och nya flygattacker.
Garantier måste ges för Israels säkerhet och rätt att existera. Israel måste samtidigt stoppa vidare bosättningar samt gå med på inrättandet av en palestinsk stat. Ett omedelbart eld upphör är vad som behövs med FN-stöd och därefter omedelbara förhandlingar.
För övrigt blir det nog Saltarö som vi åker och badar till i dag. Livet leker.

Inga kommentarer: