måndag 5 december 2016

En lättnadens suck när Alexander Van der Bellen vann i Österrike och högerpopulisten Norbert Hofer förlorade.
Det såg inte ut så i opinionsmätningarna innan. Tvärtom, men desto roligare att det österrikiska förnuftet segrade och det ganska tydligt med de preliminära siffrorna 53,6 mot 46,4. Hofer hade räknat med en Trumpeffekt men så blev det inte. "Högerpopulisternas segerfest får ställas in" lät det i uttalande från Europas ledare. Marine Le Pen beklagade utgången och hoppas att FPÖ kommer igen.

Oklart dock vad segern betyder. Van der Bellen är tidigare ordförande i Miljöpartiet och slåss för miljön, asylrätten och är positiv till Europasamarbetet.
Presidenten har enligt författningen mest ceremoniell makt men den stora betydelsen i detta val blir mer symbolisk och inte bara i Österrike utan i hela Europa, ja till och med i världen. Det kan uppfattas som ett brott mot den ökande nationalismen, högerpopulismen och EU-motståndet.

De stora förlorarna är de nuvarande regeringspartierna socialdemokratiska  SPÖ och konservativa ÖVP som blev utslagna redan i presidentvalets första omgång.
Det kan betyda att regeringssamarbetet mellan dessa två partier går mot sitt slut efter sådär 30 år. Det kan också betyda att Hofer och FPÖ blir det största partiet när Österrike håller partival som kan bli redan under våren.

EU-kritiker eller inte, jag gläds över valutgången och säger igen att Europasamarbetet ska stärkas och förbättras men det görs bäst genom att EU  minskar sin makt och stärker medlemsländernas och medborgarnas inflytande.


Inga kommentarer: