lördag 31 december 2016

Nyårsafton och Världen går in i Nådens År 2017. Sverige i säkerhetsrådet, Trump och Putin? Erdogan, Putin och Syrienkriget, IS, flyktingfrågan. Franska valet.
Det är bara några av de världsfrågor som väntar oss.
Sverige i säkerhetsrådet: Vi har ett gott rykte i freds- och samarbetsfrågor. Vi valdes in i säkerhetsrådet redan i första omgången. Sverige har erkänt Palestina som stat och Margot W ska ha en stjärna för det. Vi upplevs lite som föregångare i energi- och klimatfrågorna, flyktingvänliga, ett medlarland. Dra nytta av det nu första månaden när vi är ordförande. Mycket kan göras genom att förbättra stämningen som nu är usel efter Syrien, Israelresolutionen, Trump, Putin.Men bli inte bara medlare. Våga driva på, t.ex regler för när vetorätten ska användas så att inte hela FN blockeras.

Trump och Putin: Det mest oberäkneliga man kan tänka sig. Två maktpersoner som just nu vill samarbeta, men när som helst kan bli fruktansvärda motståndare. Kärnvapennedrustning blir svår med dessa två. Bra med samarbete men de får inte ta över FN.

Franska valet: Socialisterna väljer kandidat i april. Tre kandidater som väntas få 10-15 procent var. Hollande har dragit ner både Frankrike som land och presidentskapet. Misslyckats alltså.  Francois Fillon på högersidan och Nationella frontens Marine Le Pen som båda ligger på 25 procent.
Intressant;Alla toppkandidater är mot,är kritiska eller vill reformera EU. Le Pen vill lämna, Fillon, starkt kritisk liksom alla tre socialistkandidaterna där "medborgerlig revolution" och "reformering i grunden" av EU är två krav. Blir det Frexit? Jag vill inte att EU-samarbetet totalhavererar, tvärtom; Mer samarbete - men - Mindre EU-stat.

Inga kommentarer: