söndag 4 december 2016

EU skakar och det är den ökande EU-makten som får ta på sig ansvaret för att EUropas medborgare är missnöjda.
Vi har nyligen ett Brexit bakom oss där Storbritannien röstade Nej till att vara kvar i EU och Ja till att lämna Unionen. För mycket EU som bestämmer för mycket över oss och det vill vi inte ha, är den raka förklaringen. Nu förhandlas om hur Brexit ska genomföras och det kommer att påverka EU:s utveckling i flera år framåt.

I Nederländerna, en av EU:s grundarländer, finns krav på återföring av makt till medlemslandet i 49 punkter och rop på Nexit hörs. 
Och detta trots att Nederländerna i grunden har en EU-positiv befolkning, som nu blir allt mer missnöjd med EU-samarbetet.

Frankrike har presidentval i april och  maj och där tror de flesta att Marine Le pen blir motkandidaten till Francois Fillon som nyss blivit republikanernas kandidat.
Hon ska inte vinna om man ser på opinionssiffrorna, men det skulle inte Trump heller. Minskad invandring, lämna EU, Frankrike först. Ingen vet hur det ser ut i Frankrike efter den 7 maj.

I Tyskland har Merkel fortfarande starkt stöd och ställer upp en fjärde gång som förbundskansler, men Afd, Alternativ för Tyskland ökar
Och kan komma in i förbundsdagen, Man är redan inne i flera delstater. Missnöje med invandringen och vill att Tyskland ska lämna euron. Vad återstår då av EU?.

Och i dag har vi presidentval i Österrike som kan ge Europa den första presidenten från ett parti, FPÖ med nazistiska röter. 
EUropa skakar. Stärk demokratin med minskad EU-makt och öka inflytandet för medlemsländerna innan hela EUropasamarbetet havererar.

Inga kommentarer: