torsdag 22 december 2016

Erik Solheim verkar vara en bra miljöchef på FN som tror på alla progressiva krafter, personer, företag, organisationer.
Han var aktiv vänsterpartist i Socialistisk Venstre och minister  i Norge 1987-1997, bland annat miljöminister. Han har helt ändrat uppfattning om vilka som driver miljökraven hårdast och menar att det nu är många stora företag som Google, Facebook och Microsoft som ligger i främsta ledet. Han är optimist om Paris avtalet, men ser personer som Trump som inte vill lyssna på vetenskapen som de största hindren för framgångar. Men de kommer ändå, menar han eftersom det är gränsöverskridande frågor. Bra sagt.

Vi måste stoppa den ökande gängkriminaliteten. Tycker ministrarna Anders Ygeman och Morgan Johansson har många bra förslag. Men allt hänger på om det finns en polis som fungerar.
Obligatorisk häktning vid grova vapenbrott, indragen villkorlig frigivning, elektronisk övervakning, inte släppa beväpnade gängmedlemmar i väntan på åtal, fördubbling av minimistraffet till två års fängelse, är några bra förslag. Fotboja i stället för ungdomstjänst är ett annat. Det får nog många att tänka efter. Alla ska naturligtvis få chans att återförenas med samhället, men brottsligheten måste minska.

Nej, gör inte god man till en statlig arbetsuppgift. Det ska vara en samhällsinsats, men tillsyn och granskning måste förbättras.
Jag var överförmyndare i Värmdö i flera år. Det är överförmyndaren som utser gode män. Många medborgare i Värmdö gjorde och gör stora samhällsinsatser för en låg ersättning. Ta inte bort det. Men förbättra tillsyn, granskning och ersättning.

Inga kommentarer: