onsdag 14 december 2016

Oklara besked från regeringen om Nord Stream. Det påverkar försvaret negativt, men man säger inte vad man vill göra åt det.
Rysslands förslag om Slite på Gotland och Karlshamn i Blekinge som stödhamnar för Nord Stream 2 gas-ledningen från Ryssland till Tyskland över Sverige på verkar försvaret negativt. Det säger försvarsminister Peter Hultqvist, senast i gårdagens media. "Vi har  gjort en seriös bedömning och det påverkar försvaret negativt", säger Hultqvist. Vi "vill inte ha prospektet", säger han men kan inte säga nej till ledningen.

Det låter som om regeringen vill skjuta frågan ifrån sig, säger förre utrikesministern Hans Blix.
och oppositionen kritiserar senfärdigheten. Centern säger Nej och det borde regeringen göra också.
Regeringen vill inte fatta något beslut, låter det som. Man vill att EU ska säga Nej eller att kommunerna ska göra det, säger Hans Blix. Ewa Nypelius, Centerns oppositionsråd på Gotland säger att hon inte ser det som en lokal hamnfråga utan som en nationell säkerhetspolitisk fråga och då måste regeringen sätta stopp. Hon vill ha ett motbud från regeringen om kompensation till Gotland vid ett nej, eftersom Gotland då inte får in några pengar från Ryssland.

De senaste kommentarerna från Gotland, lutar nu åt ett nej.
Vet inte varför regeringen velar, men det finns kanske en  rädsla för att Ryssland skulle reagera negativt om Sverige som regering säger nej. Vi sa ja till Nordstream 1, men nu är säkerhetsläget ett annat och det är Rysslands ansvar och då bör vi tala om det - rakt på sak, så att Putin förstår.


Inga kommentarer: