lördag 3 december 2016

Ska Österrike bli första land efter andra världskriget som väljer en president  från ett parti som har nazistiska rötter. I morgon kan det sle.
FPÖ grundades av nazister och  Norbert Hofer bär upp den högerextrema kulturen som FPÖ:s presidentkandidat. Det är en tragisk verklighet som kan vända upp och ner på hela utvecklingen i EUropa. Och också i världen eftersom ett sådan val skulle få mycket stor symbolisk betydelse.Österrike har gamla rötter  i nazismen och somliga ser landet delvis som nazismens födelseland.

Och varför? Det är lite samma verklighet som i andra länder där nationalistiska partier växer fram. Österrikes betydelse för nazismens framfart är en mycket politiskt känslig fråga.
Vi är så trötta på de två stora och gamla partierna, konservativa ÖVP och socialdemokratiska SPÖ, låter det från "folket". Två partier som turats om att styra Österrike sedan kriget. Det är samma verklighet som vi nyss sett och hört i USA och ser i Frankrike, Ungern, Italien, Polen och i Finland, Danmark, Norge och Sverige...En tragisk verklighet som kan vända upp och ner på den värld vi har i dag och som alldeles för mycket liknar utvecklingen före andra världskriget.

De två huvudkandidaterna ligger mycket lika i opinionen och det är tredje gången man röstar om samma fråga.
Den 22 maj röstade man men valet upphävdes av formella skäl. Valet sköts upp igen i oktober. Alexander van der Bellen är den ena kandidaten, en grön  professor i nationalekonomi som ställer upp som oberoende kandidat mot FPÖ:s Norbert Hofer. Hofer vill stoppa all invandring, förändra eller lämna EU, samarbeta med Ryssland, Ungern Polen...Ja ni hör själva. EU-ropa håller andan, världen darrar.


Inga kommentarer: