måndag 12 december 2016

Och bombattentaten fortsätter regelbundet i världen mot något, nu i helgen i Turkiet och Egypten. Är det vår värld?
Ja, man frågar och undrar, förundras och förskräcks. I Istambul i Turkiet togs 38 liv på lördagskvällen i ett bombdåd vid en fotbollsarena. Varför? Vem vann på det? Båda, eller alla förlorade. Syftet var att döda poliser och det lyckades. Vem var det som lyckades med det? PKK sa Erdogan och hans premiärminister Binali Yildirim. Dagen efter tog TAK, Kurdistans frihetsfalkar, en utbrytargrupp från PKK på sig skulden för dådet.

TAK vill gå hårdare fram mot Turkiets ledning än PKK och tror att de vinner på det.
Det gör man inte. Tvärtom skadar man bara kurdernas sak och får folket emot sig. Erdogan har också omedelbart utlovat en hårdare hämnd en någonsin tidigare. Han håller inte alla löften, t.ex att sluta fängsla och terrorisera påstådda motståndare till honom och den turkiska regeringen, men det här löftet kommer han att hålla. Det ökar bar terrorn i Turkiet. Kurderna ska få sina rättigheter till ökad självstyre, språk och kultur, men inte genom terroraktioner. Det motverkar bara möjligheterna till en fredlig lösning med Turkiets ledning.

Och i Egypten attackerades den koptiska Peter-Paulskyrkan i Kairo under söndagens morgonmässa. Vem vinner på det?
Kopterna har förföljts länge i Egypten och andra länder. En utsatt kristen minoritet med 10 procent av Egyptens befolkning. IS tros ligga bakom och IS måste visa att de fortfarande lever efter motgångarna runt Mosul och på andra håll. Är det ett bra sätt att tala om att man lever. Att döda andra. Världen är trasig och lösningarna verkar långt borta. FN försöker, men...

Inga kommentarer: