lördag 14 december 2013

Bra att Amnesty kritiserar EU för svek mot flyktingar - alla medlemsländer måste ta sitt ansvar
Amnesty International fördömer EU för den oviljan att ta emot flyktingar i medlemsländerna. Fakta är slående. Av 2,3 miljoner som flytt krigets Syrien har EU tagit emot mindre än en procent. Bara 10 av 28 medlemsländer i EU tar emot flyktingar från Syrien. "Europas ledare borde böja sina huvuden i skam över det ömkliga antal syriska flyktingar de är beredda att ta emot", låter det från Amnestys huvudkontor i London. Det är en skam och det måste ställas hårdare krav på medlemsländerna. Överstatliga beslut? Åtminstone minimikrav? Det handlar ju om att rädda liv. Är det inte en av EU:s viktigaste uppgifter?

Hökmark ska ha en eloge för sitt uthålliga och proffsiga arbete för bättre skydd för skattebetalare och kunder vid framtida bankkriser. Men varför är det så tyst om orsaken?
Bankernas ägare och stora långivare är de som ska ta smällen vid framtida bankkriser. Den svenska lösningen på 90-talet  har varit ett föredöme, men inte helt. I januari 2015 träder ett gemensamt krishanteringsdirektiv igenom för alla 28 medlemsstater, även Sverige som säger nej till att vara med i bankunionen. Tveksamt, säger jag. Mycket....men...

Kunderna bli skyddade
och det som hände vid bankkrisen på Cypern ska minimeras. I Sverige gick staten tillfälligt in som ägare, men det är ju skattebetalarnas pengar och ska inte tillåtas, förutom som en sista utväg... och det var väl vad som skedde i Sverige.

För övrigt blir det nu lite julhandlande. Vi köper bara julklappar till Emma, Sara och Hanna, men roliga saker går bra till oss också...


Inga kommentarer: