söndag 22 december 2013

Ryssland och Turkiet -Putin och Erdogan, två halvdiktatorer som dömer över människor på egen hand
Ryssland
Det är tragiskt att se att vi i vår moderna värld har två ganska nära stater som har ledare som dömer över liv och egna medborgare. Putin har flera liv på sitt samvete som den unge juristen Sergej Magnitskij som kämpade mot korruptionen i Ryssland, torterades och dog i fängelse. Människor fängslas, dör eller försvinner på Putins order.
På samma sätt är det han som nu ger amnesti. Somliga som har fängslats släpps nu fri på order -ja just det på order av samma person som fängslat dem. Nu passar det att visa medmänsklighet inför olympiaden i Sotji.
Skrämmande diktaturfasoner. Det är lång till demokrati.

Turkiet
Premiärminister Erdogan har fängslat Ankaras och Istanbuls polischefer och fjorton andra högt uppsatta personer i poliskåren. Det har han gjort för att åklagare har arresterat släktingar till flera av hans ministrar misstänkta för grov korruption. Jag tyckte Erdogan var på rätt väg för några år sedan mot ökad demokrati och stärkta rättigheter för kurder. Nu har han havererat flera gånger med övergrepp och diktaturfasoner.Det blir inget medlemskap i EU på länge...mycket länge.

Bra förslag av Mp om att flyktingar från Syrien och andra länder ska kunna resa reguljärt till t.ex Sverige utan omfattande dokumentation.
EU:s gränsövervakning har på många håll skärpts,trots döden i Lampedusa. Mp vill att EU:s medlemsstater ska kunna utfärda humanitära visum för att ta sig till EU för att söka asyl, eller söka asyl på EU-ambassader utanför EU. Utmärkt. Det har jag föreslagit på bloggen åtskilliga gånger.

För övrig blir det nu födelsedagskalas för Emma klockan 12 som fyller 8 år. Jag har redan skrivit en åttonde vers på visan som jag skrev när hon föddes som började "Lilla vackra Emma om du vill, farfar sjunger lilla Emma till, allde´s härom dagen kom du ut ur magen....


Inga kommentarer: