onsdag 18 december 2013

Riksbanken gjorde rätt med räntesänkningen till 0,75 procent och också rätt med att den sänkningen kommer att stå sig minst ett år med långsam höjning mot 2015
Det är inte ofta media, ekonomer,politiker och allmänhet instämmer med Riksbankens räntebeslut men det är roligt när det sker, som nu. Dessutom var hela riksbanksdirektion enig, inte heller alltför vanligt. Inflationsfrågan tog över hushållens skuldsättning. Riksbanken ägnade sig åt rätt sak. Höga skulder och villalån är politiska frågor och frågor för Finansinspektionen.
Beslutet stärker stabiliteten, ökar investeringarna och sysselsättningen, minskar arbetslösheten och stärker framtidstron. Bra Riksbanken.

Ukraina på ruta ett och Putin vill diktera villkoren - Ryssland före EUropa
Olycklig tillbakagång för Ukraina. Putin dikterar villkoren. Med miljardlån och stora rabatter på naturgas ska Janukovutj mutas att ta Ryssland före EU som samarbetspartner. Frågan är helt felställd. Det är naturligtvis inte antingen eller. Det är både och. Putin vinner tillfälligt en seger i dag men långsiktigt kommer ett bredare samarbetsavtal också att skrivas med EU. Tiden, tiden...

Calmfors kritiserar (S) och LO som vill göra det svårare för utländska företag att konkurrera med lägre löner och riva upp lex Laval domen.
Det är ingen enkel fråga. I Sverige ska vi ha svenska löner - låter klart, nästan självklart. 2010 dömde EU-domstolen i lex Laval målet som begränsar svenska fackets möjligheter att tvinga fram svenska kollektivavtal genom stridsåtgärder för arbete i Sverige. Det kan man bara göra för att få till stånd minimilöner. EU inskränker på svensk arbetsmarknad. S och LO vill riva upp lagen, Calmfors säger nu Nej och menar att låglönekonkurrens inte är konstigare "än att svenska jobb tidigare försvann i textilindustrin". Ligger något  i detta också. Ska svenska arbetare som jobbar i Polen ha lägre polska löner...?

För övrigt glädjer jag mig åt att spårbilar nu finns  med som alternativ för en fossilfri fordonsflotta


Inga kommentarer: