torsdag 12 december 2013

Budgetkriget i riksdagen försvårar ordning och reda i statens finanser 
Det har varit en olycklig process i höst med de formella turerna runt budgeten som hittills varit ett samlat dokument. Nu rivs delar av budgetbeslutet i november upp: Detta trots att juristerna i riksdagsförvaltningen avrådde från ett sådant förfarande. Delar av budgeten kan i framtiden dras ut och förändras, något som aldrig varit syftet med det samlade budgetbeslutet. En framtida minoritetsregering med S, Mp och V kan snabbt haverera om detta beslut nu blir prejudicerande. Sverigedemokraterna är segraren med hjälp av S, Mp och V. Gratulerar.

Men det blir statliga pengar över som nu kan gå till skolan - det vinner oppositionen mest på
Alliansen har vunnit på  oppositionens brott mot budgetreglerna, men det vinner man nog inte så många väljare på. Oppositionen vinner mer på Mp:s förslag att 3 extra miljarder nu kan gå till skolan, något som inte heller M säger nej till, vilket var förståndigt, och inte S heller.

C-press på Majoriteten i sista kf före Jul
Vi hade flera frågor från Centern som pressade majoriteten i gårdagens kf. Ina Ununger frågade varför krishanteringsfrågorna behandlas så styvmoderligt i kommunen och inte nämns i t.ex budgetdokumentet. Ett dåligt svar från kso Monica Petterssson att frågan "ligger under ks". Jag frågade Stefan Dozzi vad han avser att göra för att minska det ökande antalet sjukskrivna kvinnor i kommunen. "Vi ska ta itu med det efter nyår"...var svaret. Mina två interpellationer om den ökade användningen av droger och den långsamma planeringen i Älvsby industriområde fick "positiva" besked från Stefan Dozzi och Peter Freij att "det jobbar vi med".... Centern var också kritisk till majoritetsförslaget om ett moderbolag för kommunkoncernen. Tjänstemannastyret ökar.

För övrigt ska jag nu snart gå till kretsstyrelse och diskutera valarbetet och sedan blir det Julmiddag på Grisslinge värdshus.

Inga kommentarer: