måndag 9 december 2013

WTO-avtalet en positiv framgång för världshandeln-men både EU och USA måste bli öppnare.
De 159 medlemmarna i WTO, World Trade Organisation, har kommit överens om ett avtal. Många tvivlade och avtalet får ses som en stor framgång för handeln i världen. Och inte bara handeln utan också relationerna och samarbetet globalt. Siffror visar vinster för den globala ekonomin på tusentals miljarder,där inte minst de fattigaste länderna är vinnare genom minskad byråkrati och krångel i världshandeln.
USA och EU som dominerar mycket av världshandeln måste nu släppa på en mängd byråkratiska handelshinder som vuxit fram under den ekonomiska krisen och eurokrisen.

Ryssland maktspråk mot Ukraina blir en allt farligare fredsstörare i vår närhet
Demonstrationerna fortsätter i Ukraina. Hundratusentals demonstranter, kanske en halv miljon demonstrerar mot Ryssland och Ukrainas president Viktor Janukovytj. De vill ha frihet att själva bestämma relationerna till omvärlden och ett närmande till EU. Undertecknande av det färdigförhandlade samarbetsavtalet är huvudkravet.

Risken för att mötas av våld med polis och kanske trupper är uppenbar i Kiev
När demonstranter störtat en symbolisk staty  av Lenin i centrala Kiev ökar risken för våldsåtgärder från polis och kanske militär. Rysslands maktspråk kan ställa sådana krav och då är vi farligt ära en allvarlig utveckling i vår närhet. EU bör använda alla sina diplomatiska kontakter för att förhindra detta.

För övrigt blir det att läsa handlingar inför kf på onsdag och ett möte i eftermiddag med landstingsgruppen om trängselavgifter. 

Inga kommentarer: