fredag 27 december 2013

Granska partiernas valprogram av oberoende forskare: intressant förslag från Robert Boije på Saco.
Det är något nytt, men det finns i flera andra länder t.ex Nederländerna. Särskilda myndigheter har i uppdrag att offentligt redovisa hur olika partiers valprogram slår på samhället,ekonomin, omsorgen, vardagen. Central Planbureau (CPB) heter det i Holland. Det borde införas i Sverige skriver Boije på dn.se/debatt. Konsekvensbeskrivningar, inkomstfördelning, jobb ska granskas av forskare. Det skulle öka informationen till allmänheten. Inte så dumt. Men...mot och med vem ska partierna debattera? De andra partierna eller den nya myndigheten? båda och... Det kan bli lite rörigt.

Vår utmärkte finansmarknadsminister Peter Norman vill hålla koll på hushållens skulder med en ny myndighet, Stabilitetsrådet.
Ingen dum idé heller för att lösa det som Riksbanken trott att de hade inom sitt ansvarsområde. Cheferna från Riksbanken, Finansinpektionen och Riksgälden ingår med Finansmarknadsministern som ordförande.  Undrar om finansministern är informerad? Naturligtvis, men hans inflytande...? Ministerstyre?...Se upp.

Ett tredje ännu bättre förslag kommer från tidigare samhällschefen på Saco och författaren Gunnar Wetterberg om Samhällstjänst. Ser nästan ut som han läst min motion till C-stämman i Karlstad
Vi behöver något som ersätter värnplikten för både män och kvinnor. Något som introducerar ungdomar i samhället. Något som lär dem och något de har nytt av och samhället.. Läxhjälp, fler händer i vård och omsorg, räddningstjänst, naturvård, efter stormar och översvämningar. Sex månader. Jag ska skicka motionen till W. Kanske Centerledningen kan tänka om....?

För övrigt ska vi nu gå och köpa en ny telefon som Sonja fick i julklapp av mig...

Inga kommentarer: