fredag 26 augusti 2016

Bidens syfte med resan till Sverige: Stoppa gasledningen Nord stream 2, och tala om för Trump och väljarna i USA att demokraterna står för "en för alla alla för en" om balterna skulle bli angripna av Ryssland, även om inte Trump gör det.

Sverige och USA har mycket gemensamt och har fått mer de senaste åren med närmare försvarssamarbete. Gazproms planer på en ny gasledning Nord straem 2 från Ryssland till Tyskland, som ska gå genom svensk ekonomisk zon i Östersjön. är en skiljelinje.

Regeringen tycks står på Tyskland sida och accepterar gasledningen. Moderaterna går emot trots att de var för Nord stream 1.
"En dålig deal" sade Joe Biden på mötet i går med Stefan Löfven.. Baltikum och EU kan få svårt med ryska påtryckningar om man  är beroende av energi därifrån. Det är precis vad Putin vill.

Vice presidenten Biden vill också tala om att han, Obama och demokraterna med Hillay Clinton står bakom Natos artikel 5, dvs. om Baltikum blir angripet av Ryssland så kommer USA till Baltikums försvar. Trump har ju sagt att det inte alls är självklart.

Nej jag gillar inte en ny gasledning, fel energikälla, fel med beroende,
men det är en känslig fråga för regeringen som vill ha bra relationer till Tyskland som nu alltmer blir EU:s ledarland när Storbritannien lämnar. Men kan vi som land stoppa ledningen? Nej. I dag åker Löfven  till Berlin och diskuterar saken med Merkel och övriga nordiska länder.Viktigt att Norden är enigt.
För övrigt börjar kattungarna Charlie, Polly Svartis och Max bli stora nu, med 6 veckor och springer rund i huset.. Hör av dig om du är intresserad.

Inga kommentarer: