lördag 13 augusti 2016

Hur ser den politiska hösten ut i Sverige som nu inleds med sommartalen nästa vecka, Det blir två stora frågor;flyktingar och SD som dominerar hösten.
Flyktingfrågan kommer att vara sakfrågan som dominerar. Antalet flyktingar har visserligen minskat men integrationen av de 160 000 som kom förra hösten blir ett hårt arbete. Asylboenden, asylärenden, ja eller nej, avvisning, egna bostäder för de som får stanna, svenska språket, jobb, familjeåterförening eller ej, EU och flyktingpolitiken,EU-länder som vägrar ta emot flyktingar, Dublinförordningen, Turkiet och migrationsuppgörelsen, blir den kvar eller upphävs den?

Den andra frågan blir politisk; Hur ser utvecklingen kring SD ut, dels deras egen verklighet, dels hur Moderaterna kommer att agera.
Det blir en avgörande fråga politiskt inför valet. Socialdemokraterna och MP har ju ingen egen majoritet, inte med V heller. SD är vågmästare. Men Alliansen har sagt blankt Nej, nej till organiserat samarbete med SD och så länge det gäller finns ingen borgerlig  majoritet heller.

 Moderaterna har närmat sig SD i flyktingfrågan, mer hårda tag i invandringen avvisning ska öka, mindre bidrag,. Centern står kvar, hoppas jag, vid sin mer humana linje och Liberalerna vinglar som vanligt.

Min gissning är att M kommer att försöka finna vägar att samarbeta med SD, men kommer att ställa hårda krav på SD för detta. Bort med ytterfalanger som Ekeroth,
Vad gör Jimmy Åkesson då? Det är chansen för honom att göra SD "rumsrena" och den vill han verkligen ta. Det är hans mål. Han kommer att göra allt för att M och SD ska finna en uppgörelse men, vad gör då Centern och Folkpartiet.?

Ett förslag: Låt inte M och SD sätta dagordningen. C och L bör stärka samarbetet och diskutera med S och Löfven om samarbete. Visst, Alliansen upplöses, men det är i så fall M som har ansvaret. Fundera, Annie och Jan.

Inga kommentarer: