söndag 14 augusti 2016

Tycker det ser ut som om IS minskar sitt inflytande och ser framtida hopp.
Det ser så ut om man följer mediaflödet. IS minskar sitt inflytande på många ställen där man tidigare erövrat städer och områden. I Irak har IS bara haft motgångar den senaste tiden, i Iran likaså liksom i Aleppo. I staden Raqqa har IS fortfarane stora områden men striderna visar att IS förlorar mark.

Den senaste informationen gäller den syriska staden Manbij
där kurdiska och arabiska soldater tycks ha tagit över staden med flygstöd från den USA-ledda alliansen. 25 000 invåndare  i staden som IS hållit som mänskliga sköldar ska ha kommit ut. Hela denna fruktanvsärda tragedi med IS har kanske  nått sin kulmen. Men Världen utanför får inte släppa greppet. Att organisera freden är lika viktigt. Här måste FN kunna göra mer.

Intressant artikel av Carl Tham i dn.se/debatt i dag om nyliberalismen och byråkratin i EU som skapat skiljelinjer mellan väljare och styrande.
Håller kanske inte med om allt, men Carl Tham är en påläst politiker med stort internationellt kunnande och engagemang. Inledningen är mest intressant. Det har hållits många folkomröstningar i flera EU-länder sedan t.ex Sveriges folkomröstning om EU-medlemskap 1994. Folkomröstningarna har drivits fram av folkopinioner i medlemsländerna där de flesta slutat med förlust för de ledande partierna och etablissemanget i näringslivet, media och fack som de om Lissabonfördraget i Nederländerna och Frankrike. Brexit är det färskaste exemplet. Lyssna och lär. Samarbete behövs men måste ha folkens stöd.

Inga kommentarer: