måndag 22 augusti 2016

Sommartalen; skolan, skolan, skolan. Folk. lärare.elever har tröttnat för längesedan. Två saker behövs; ökade lärarlöner och lugn och ro.
Det är slagsmål om skolan i den svenska politiken, Socialdemokraterna har problem och Löfven vill gärna ta över de stora skolfrågorna från Fridolin. Och det gjorde han i går också i sitt sommartal Antalet platser på lärar- och förskollärarutbildningar ska öka med 3600 helårsstudenter. Lösförståelsen ska förbättras och höstlovet ska bli ett läslov. Det första är ok men att sportlovet på hösten ska bli ett läslov...Nja. Och Lärarnas Riksförbund säger också Nej till fler utbldningsplatser.
Höj lönerna i stället och låt kolan få lite lugn och ro.

Björklund, den gamle skolministern, som så totalt misslyckats med kunskapsnivån enligt PISA-undersökniugarna vill nu höja den med 8 mdr i nya pengar och högre antagningsprov för lärare.
Han vill också ha en ettårig obligatorisk vidareutbildning. Det är att sätta ytterligare press på lärarna och en klass blir utan sin lärare i ett år. Nej det blir rörigt och det blir nya satsningar som skapar oreda och oro i skolan. Höj lönerna.

Det finns ett bra förslag från sommartalen hittills och det är Jonas Sjösteds förslag att ungdomar ska kunna få studielån för att ta körkort.
De har jag tagit upp i Värmdö kommun, men utan framgång. Det är att utmärkt sätt att få in ungdomar i jobb eftersom det krävs körkort i så många jobb, inom handel, försäljning, industri,transporter, service.
 Något måste Jonas få igenom i förhandlingarna med Löfven. Detta vore det bästa.
För övrigt börjar mötena och nu komma och det blir Centermöten i kommun och landsting, Annies tal på onsdag, sjukvårdsgrupp, Gustavsbergsbadet, kommunfullmäktige, Mälardalsråd, nästa vecka. Roligt.

Inga kommentarer: