fredag 5 augusti 2016

KU-granskningen av Riksrevisionen ger ingen bra  bild av Sverige, landet som saknar korruption.

Nej, det är ingen bra bild av Sverige som KU-granskningen ger till omvärlden. Och det blir inte lättare att hantera när alla tre riksrevisorerna  är inblandade och dessutom mycket grovt. Riksrevisionen självständighet är stadfäst i grundlagen. Det är endast KU och riksdagen som kan avsätta riksrevisorer.

 Då förstår man vilken hög rang dessa myndighetspersoner har. Anställda på regeringskansliet har påverkat Riksrevisionens granskningar. Kolleger har rekryterats och informellt anställts innan tjänsterna utannonserats. och det handlar också om tidigare kollegor på regeringskansliet.

Rapporteringen på morgonekot och i media visar hur stor frågan är. Mest illa är att förtroendet och därmed ryktet för Sverige som en stat utan korruption som vi kritiserar andra stater för blir rubbat. Den extra KU-granskningen mitt i sommaren när riksdagen är stängd visar nivån och vikten på detta. Behövs det en fristående granskare av Riksrevisionen?

Sydafrika-valet är inte klart än men ANC som stoppade apartheid förlorar inflytande.

Det nya partiet Democratic Alliance (DA) håller på att ta över i städer som Johannesburg och Pretoria och det kan betyda att ANC tappar makten i nästa presidentval. President Jacob Zumas missbruk av offentliga medel för privata ändamål och korruptionen är orsaken. Tragiskt för ett parti som man verkligen sett upp till. 

För övrigt åker Sonja och jag i till stan i dag och ska gå runt på lite olika sommarevenemang, Skansen, Gröna Lund. Mose Backe.... Roligt. Emma, Sara och Hanna är på idrottsläger på Ingarö.

Inga kommentarer: