tisdag 31 juli 2012

Från Västfronten intet nytt - Anna Maria Remarque - eller från Syrien intet ....
Borta och fiskat några dagar i Ajvin Saijte i Anaris men ledaren jag nytt läst i DN www.dn..se/ledare
kunde lika gärna varit skriven före avfärden till fisket. Dikaturen använder sig av hänsynslös terror och våld med attackflyg, hejikoptrar och tanks. Hur var det med kapitel sju i FN-stadgan om brott mot den egna befolkningen....? Använd den.

Tillväxtverket - onödigt, oproffsigt, oacceptabelt
Vad har revisorerna sagt om något som pågått i flera år? Varför ta sådana risker? Christina Lugnet är en utmärkt Generaldirektör och var en lika utmärkt näringslivschef och kommundirektör i Haparanda innan. Dubbelt onödigt Christina...

Kräv större ansvar av bankerna - en bra artikel av Jonas S och Ulla A
Vänstern vill komma in i euro och EU-krisdebatten. Det gör dom också med en utmärkt artikel om bankernas ansvar eller brist på ansvar. EUron är en felsatsning med så olika ekonomier i Europa, det vet vi redan. Bra förslag från vänstern om ökade amorteringskrav, som redan år på gång, ökade investeringar för ökat uthållig tillväxt och samarbete över blockgränserna. En bankdelningslag vet jag inte riktigt vad...

En framtvingad EU-stat är ingen garant för fred
Så står det på SvD första sida www.svd.se i dag. Mycket bra rubrik i en artikel av Ola Wong. Om eurokrisen tvingar fram en ökad överstatlighet utan folklig förankring som syrs av byråkrater så blir EU-krisen bara ännu större. Lyssna på Gunnar Weterberg i Expressen  häromdagen som har många bra förslag...

måndag 30 juli 2012

Åter  tillbaka till den stora världen från Ajvin Saijte i Anariset och fjällfisket
Lika roligt varje gång. Nu var det 26:e året i rad med Fjällfiskets Vänner, Raymond, Bengt, Bosse, Uffe och jag och 7:e gången på Ajvin Saijte i Anariset.  Det var nog vårt  bästa fiske med 2-3 fina öringar och rödingar per dag och person. Några har vi enrisrökt med Bosse som fjällkock och många har vi tagit med oss hem grovsaltade i plastpåsar, kylväska och kylklampar. Det är den andra världen. Per-Erik Jonasson, samen som har anläggningen är en fantastisk stugvärd och körde mig med kryckor på sin fyrhjuling 5 km genom fjällskogen upp  till den gamla timmerstugan Fjällfuran vid Östra Vattensjön. Det går att se min stora öring på 1,5 kg och 54 cm på www.Anariset.se

Så kommer man hem till den stora värden och det ser likadant ut som när jag lämnade den
Polisen varnar för tjuvar i år igen...euron går ett varv till med samma innehåll. EUropas kris accelererar skriver en känd storstadstidning och ett antal experter kommenterar med alllt från hög risk för upplösning, en nordeuro, Grekland lämnar till att euron nog överlever.
Och i OS i London gick det inte så bra för Sarah Sjöström, Jörgen Persson och Emma Johansson. Men det kommer nya försök, nya grenar, nya möjligheter... Och nästa år blir det fjällfiske igen med en liten mellantur på någon vinteris.....

För övrigt packar jag nu upp fisken och lägger in den i frysen. En röding äter Sonja och jag i kväll...

onsdag 25 juli 2012

Till regeringen: Investera nu, vi väntar på positiva innovations-forsknings-, och infrastrukturförslag  i höstbudgeten.
Dagens Nyheter kallar det för en historisk chans www.dn.se/ledare. Det börjar bli lite uttjatat att regeringen måste investera. Det har ju regeringen sagt och också inom vilka områden senast i Almedalen. Sverige har världslåg ränta på 1,2 procent. Det blir billigt att investera nu. Det ger framtidssatsning, minskar arbetslösheten, tystar oppositionen(eller dämpar). Kraftnät, järnväg T-bana har regeringen redan nämnt. Moderna trådbussar/batteribussar som laddas från marken vid stillastående och spårbilar är några områden där regeringen kunde visa på modern miljövänlig transportteknik. Jag väntar.

Lättsamt och positivt  om Matlandet Sverige när Eskil pratar i SR P1. 
Det var ett bra sommarprogram om Matlandet Sverige. Eskil ska ha en stjärna i himlen för den lavin om Sveriges goda matkultur som Eskil fört fram och driver på för. Det har startat massor med restauranger med husmanskost. Jag åt själv isterband på den nyöppnade Björkviks krog längst ut på Ingarö för några dagar sedan.
Eskil är också en sympatisk person. Det är ingen hemlighet att han var min kandidat som partiledare. Men han ska sluta prata om kalhyggen, särskilt nu efter domen i Lycksele tingsrätt som uppvärderar försiktig gallring som jag skrev om häromdagen.

För övrigt tar bloggen nu semester
och åker med nattåget i kväll upp till Undersåker med Fjällfiskets vänner
Raymond, Uffe, Bosse, Bengt och jag, för 26:e året i rad. Öring och röding i innersta delarna av Jämtland. Tåg till Undersåker och vidare förbi Trillevallen, Ottsjö och Anarisfjällen. Ska vi säga 3-4 plastpåsar med 5-6 hektos öringar och rödingar per man....Lite kaffekask och några goda historier brukar det bli också....

tisdag 24 juli 2012

EUrokrisen - en ny 30-talskris, arbetslöshet, utslagning, ekonomisk misär
Så kan det faktiskt bli, eller så ser det ut redan i Grekland, Spanien... Landet är på avgrunden säger Greklands premiärminister Samaras. Valencia, Katalonien, Madrid och flera regioner i Spanien är nära konkurs. Merkel och Tyskland kan omöjligt satsa mer pengar i stödfonderna.

Vi kan få ett federalt EUropa skriver DN www.dn.se/ekonomi
Ja, vad som helst kan hända. Allt är öppet. Den färdplan för EU som ska tas fram till december innehåller fyra förslag som alla går i federal riktning. Mer statsbygge, delstater av medlemsländerna och ett federalt EUropa. En bankunion med en EUropeisk finansinspektion, en ekonomisk - politisk union med gemensamma skatter, en fiskal union med en federal budget och en demokratiunion med federalt parlament och regering.

Och de flesta av beslutetn har tagits bakom lyckta dörrar
väl inlindade i en mycket liten krets av EU-ledare. Krisen övergår från ekonomi till demokrati eller brist på demokrati och det blir ingen lättare uppgift...En ny folkomröstning är det minsta om Maastrichtfördraget ska ändras i federal riktning, men räcker det?

Tydlig dom i Lycksele tingsrätt om med rätt att gallra i stället för att kalhugga skogen
Det borde vara självklart om man läser naturskyddslagen men nu har skogsstyrelsen förstått det också.

För övrigt ringde Raymond precis och allt ser klart ut med fjällfisket. I morgon kväll 23.20 går tåget till Undersåker...Bengt, Uffe, Raymond och Bosse. Fjällfikets vänner

måndag 23 juli 2012

Bildt vill stärka EUropas röst som fredsunion med Sverige, Italien, Spanien och Polen
Utrikesminister Carl Bildt skriver på www.dn.se/debatt i dag en artikel om att stärka EU som fredsunion. Det är en underlig artikel på flera sätt. I Bryssel i dag startar Sverige tillsammans med Polen, Italien och Spanien ett arbete med ett utforma en global strategi för EUropa. Uppdrag ges till Utrikespolitiska Institutet i Sverige och motsvarande "tankesmedjor"  i de andra länderna, skriver Bildt.

Varför just dessa fyra länder?
Finns något uppdrag från EU? På vems initiativ skrivs denna strategi? Är det EU som ska ta emot den? Varför är det bara Carl Bildt som skriver artikeln i DN och inte alla fyra? Och, vad är en global strategi för Europa? Jag tror det är fler än jag som önskar svar...

Bildt skriver om att bilda en fullt fungerande ekonomisk och monetär union. Han skriver om en "politisk union"  och att strategin ska handla om hur EU "ska förhålla sig till resten av världen. Oklart. Oklart.

Låt italienarna slippa en ny Berlusconirepris.
Man tror inte riktigt det är sant, men så verkar det vara. Mitt i en massa rättegångar, ekonomisk kris och en tidigare sorti med svansen mellan benen ska Berlusconi nu ställa upp i parlamentsvalet igen för sitt parti Frihetens folk. Men, nej. Bespara oss denna repris. Det räcker med dagens kris.

För övrigt åker jag nu snart in till återbesök på SÖS

söndag 22 juli 2012

Det har alltid funnits och kommer alltid att finnas nya som Breivik
Det är ett tragiskt jubileum. Att det måste uppmärksammas är självklart men "firas" är fel ord. Vi har sett hundratals försök att förklara varför? Hur blev Breivik sådan? Har det med födseln och generna att göra? Handlar det om uppfostran eller brist på faderskontakt? Handlar det om åsiktshaveri? Lika många svar som frågor.

Det har alltide funnits personer som vill höras, synas och märkas
oavsett i vilket sammanhang. För att få sitt namn inskrivet i historieböckerna. Det är ännu lättare nu med internet, Facebook och bloggar att snabbt visa vad man tycker och snabbt få vänner eller fiender. Att snabbt bli omtalad alltså. Bra eller dåligt. Rätt eller fel. Men synas. Personerna måste naturligtvis få hjälp. Men vi vet ju inte förrän det är för sent vilka personerna är. Ett tragiskt jubileum.

Nato-medlemskap måste nu upp på bordet, skriver DN www.dn.se/ledare
och anledningen är "Rysslands vapenskrammel". Nej det är inget bra förslag. Ryssland blir bara hotat som när den ryske generalen Makarov sa att ett finskt medlemskap i Nato skulle uppfattas som ett hot. Detsamma med Sverige naturligtvis. Ryssland ska inte lägga sig i det.. Varje land bestämmer själv men hotbilden förstärks. Relationerna försämras. Det finns ingen folkopinion för Nato-medlemskap. Svar Nej.

För övrigt skiner solen över Värmdö i dag och i morgon åker jag in till SÖS på återbesök så får vi höra vad "farbror doktorn" säger.

lördag 21 juli 2012

Utöya skapar märkliga följder
Ett år efter de tragiska morden i Norge. Man kunde kanske tro att Fremskrittspartiet skulle vara heldött, men så är det inte. För ett år sedan i kommunalvalen i september förra året gjorde Fremskrittspartiet ett av sina sämsta val. Sitt bästa val gjorde partiet 2009 med 22.9 procent av rösterna.

Nu i juni i år är man upp i samma storleksordning med 22,8 procent
i en opinionsmätning. Chockerande. Om det är Breivik meller romerna som ökat stödet spelar ingen roll. Det är stödet i sig som är utmanande. Kommer romerna i  Mehedeby i Uppland att ge samma skjuts till Sverigedemokraterna? Bra satsning av folkpartiet i regeringen här.

Olympiska spel har funnits längre än sedan 1896.
Min pappa var väldigt idrottsintresserad. Han lärde mig om fransmannen Pierre de Coubertin som räknas som den som införde de  olympiska spelen i modern tappning. Starten var i Grekland, ursprungslandet för atleter 1896. I www.den.se kan vi i dag se att olympiska spel har funnits på en annan plats, Much Wenlock, i England sedan 1850-talet. Otroligt och underligt att det inte kommit fram tidigare. En liten by på 2600 invånare har de senaste veckorna hyst 2000 deltagare i 25 grenar som maraton, simning och fäkning. Man lär sig något hela tiden... Om några dagar börjar årets stora idrottsfest.

För övrigt grattar vi Stoffe i dag på hans 35-årsdag. Kalsonger och skjortor gick bra men några pengar ville han inte ha...Grattis. Och på eftermiddagen kommer Emma, Sara, Hanna, Åsa, Micke hit.

fredag 20 juli 2012

Euron och EU skakar i Finland
Om någon timme från när detta skrivs håller eurons finansministrar ett telefonmöte om 100 mdr euro till spanska banker. I går och i natt diskuterades i Finlands riksdag, som för första gången inkallades på sommaren på 50 år, om Finland ska bistå lånet. Förslag om att både lämna euron (centern) och ha en ny folkomröstning om EU kommer nu upp i Finland. Så kommer det inte att bli, inte i denna omgång, men....Det beror på hur länge denna eurokomedi...eller tragedi fortsätter. Om 60 procent av finländarna tycker att nu räcker det då måste regeringen göra något för att sitta kvar annars vinner Sannfinnländarna och...

Järnvägen och bilprovningen var inga lyckade privatiseringar
Järnvägen har sin egen historia där Socialdemokraterna och Björn Rosengren börjande med uppdelningen i fyra- fem olika bolag med dålig kontroll av helheten. Bilprovningen är ett exempel på privatisering som ligger på gränsen till vad som är klokt. Myndighetsutövning, eller....? Och varför kontrollerade inte staten att 15 procent av aktierna i Opus Group ägs av ett bolag på Cypern där reavinsten är noll och bolagskatten är 10,5 procent. Den frågan får nu besvaras i KU. Klantigt och onödingt av regeringen.

Fp utnyttjar sommartorkan med förslag om höjt tak i sjukförsäkringen till 36.700 kronor eller tio basbelopp
Det är en faktafylld artikel om urholkningen av sjukförsäkringen www.svd.se/brannpunkt. 1991 var det 9 procent som inte hade hela inkomsten sjukförsäkrad, 2010 var det 37procent och 2015 blir det 40. Det urholkar tilltron till det gemensamma. Vi får privata sjukförsäkringar som inte alla har råd med. Vi har däremot råd att satsa gemensamt på en god sjukförsäkring för alla. 1,4 mdr skulle det enligt Fp-artikeln kosta att höja till 10 basbelopp. Det klarar vi för att stärka sammanhållningen.

För övrigt kommer Stoffe hit i kväll och förbereder sin födelsedag  morgon.

torsdag 19 juli 2012

Syrien: Slutet på slutet inlett efter bomben i säkerhetstjänstens högkvarter
Det blir lite följetong nu om Syrien i bloggen men det är naturligt, särskild efter gårdagens bomb  där försvarsminister, vice försvarsministern med flera säkerhetspersoner dödades av en självmordsbombare eller en utplacerad bomb. I Högkvarteret..... Det säger sig själv. Högkvarteret läcker.... Stödet för Assad minskar, avhoppen ökar, motståndet stärks . Vad ska Assad göra? Vad ska Assad ta vägen? Vilka kan han lita på?
Samtidigt är FN paralyserat av sig själv. Dags att använda kapitel sju; sanktioner eller ytterst militära insatser. Det bör ske för att försvara civila. Assads dagar är räknade.

Bra att regeringen stärker romernas vardag
En utmärkt satsning med stöd till romska flickor och kvinnor i sexuella och hälsofrågor. Ett led i att bryta utanförskapet. Ullenhag tar ett nytt kliv in mot partiledarposen om den inte går till

Carl B Hamilton...ha.
Nej, det gör den inte, även om folkpartiet skulle vara kvar som parti - Hamilton vill ju skrota de borgerliga partierna och slå samman dem till ett Alliansparti. Modigt, men motigt, väldigt motigt.
Och vem ska bli partisekreterare? Vilka ska vara distriktssordförande? Ombudsmän? Oj, oj. Mardröm som www.dn.se skriver i dag. Och det skulle snabbt bildas nya partier.
Nej, och ingen valallians heller som PJ Anders Linder funderar kring i samma Dn.

För övrigt åker vi nog och äter lite lunch på Bullandö krog i dag Sonja och jag och kanske någon mer.

onsdag 18 juli 2012

kkkk
Någoy fel på blogspot. Jag återkommer
Nu testar jag att göra ett inlägg efter schabblet i morse

tisdagen den 17:e juli 2012

Utmärkt artikel av Carl Tham om euron - det är demokratin som förlorar
Missnöjet mot euron växer. Nu ska projektet räddas med en"fiskal union" en sorts "ekonomisk diktatur" utövad av byråkraterna i Bryssel. Så skriver Carl Tham tidigare folkpartist och socialdemokrat och fd ambassadör i Tyskland, www.dn.se/debatt i går. De som drev på projektet har nu tvingats inse vad många av oss sa att man inte kan ha en valutaunion med så skilda ekonomier. Tyskland skulle "bäddas in" skriver Tham men är nu det land som dominerar EU, tvärtom alltså. Tyskland skulle aldrig mer härska. Nu gör man det.

Nu ska euron räddas med ännu mer överstatlighet och men fiskal union" i riktning mot en politisk union med makt över finans- och skattepolitiken
Valutan är viktigare än folkstyret, skriver Cal Tham. Och eurokrisen tvingar fram Internationella valutafonden IMF:s chef Christine Lagarde att föreslå en "gemensam bankunion och en skatteunion", www.svd.se/naringsliv. EUron ska räddas även till priset av ekonomisk diktatur.

Finns något alternativ?
Nej, det gör det inte mer än att euron hinner krascha innan den fiskala unionen är uppbyggd. Då blir svaret bara ännu mer och ännu snabbare centraliseringar till Bryssel och någon "stark" person i Tyskland som sätter ner foten....

För övrigt kommer Emma, Sara och Hanna hit om en stund och plockar smultron, jordgubbar, vinbär och Hallon.. Dom vill också se farfars ben "som har gått av"...

Inga kommentarer:



Förhandsgranska

Förhandsgranska
Jag blir mer bederövad över den totala stiltjen från FN och EU i Syrien - Röda korset agerar
Vad ska man göra. Det känns förkrossande att följa dödandet och terrorn dag för dag. FN och EU har totalt tappat kontrollen. Internationella Röda korset ICRC,  agerar och klassar nu konflikten som icke internationell väpnad konflikt,eller "inbördeskrig". Det har folkrättslig status och stärker andra stater att agera. Det ger också Röka korset ett starkare mandat att skydda och hjälpa i brott mot den humanitära rätten, alltså krigsbrott. Vad säger Jan Eliasson, Carl Blidt, Fredrik Reinfeldt?

Carl Tham får nu sällskad av Assar Lindbäck - euron var en felsatsning
Det kan man läsa i gårdagens www.dn.se . Assar Lindbäck var min professor i nationalekonomi. Han var en ikon redan då. Jag minns honom väl med sina lite långsamma resonemang - och så en slutsats.
Jag röstade ja till EMU, skriver Assar. Han kunde inte föreställa sig att förbudet i Maasstrichfördraget mot att lösa ut länder med svaga finanser skulle överges.

Nu återstår bara "centralisering av finanspolitiken i en "fiskal union" eller en kaotisk upplösning av valutaunionen". Något liknande som jag skrev häromdagen fast jag inte är nationalekonom....
"Den valutaunion vi röstade om 2003 finns inte längre",avslutar Assar.

Sänkningen av krogmomsen har gett 10 000 jobb
Detta enligt restauranföreträdarna sjäva som på www.svd.se/brannpunkt i går skriver om att 9500 fler jobbade i restaurangbranschen första kvartalet i år än i fjol, enligt SCB. Roligt och grattis til Mats Eriksson och centern som hårdast drivit frågan. Skål.

För övrigt blir det lite hemarbete i dag där faktiskt knät känns lite bättre. Får höra vad farbror doktirn - det är en frarbor - säger när jag ska på återbesök på måndag.

tisdag 17 juli 2012

Utmärkt artikel av Carl Tham om euron - det är demokratin som förlorar
Missnöjet mot euron växer. Nu ska projektet räddas med en"fiskal union" en sorts "ekonomisk diktatur" utövad av byråkraterna i Bryssel. Så skriver Carl Tham tidigare folkpartist och socialdemokrat och fd ambassadör i Tyskland, www.dn.se/debatt i går. De som drev på projektet har nu tvingats inse vad många av oss sa att man inte kan ha en valutaunion med så skilda ekonomier. Tyskland skulle "bäddas in" skriver Tham men är nu det land som dominerar EU, tvärtom alltså. Tyskland skulle aldrig mer härska. Nu gör man det.

Nu ska euron räddas med ännu mer överstatlighet och men fiskal union" i riktning mot en politisk  union med makt över finans- och skattepolitiken
Valutan är viktigare än folkstyret, skriver Cal Tham. Och eurokrisen tvingar fram Internationella valutafonden IMF:s chef Christine Lagarde att föreslå en "gemensam bankunion och en skatteunion", www.svd.se/naringsliv.  EUron ska räddas även till priset av ekonomisk diktatur.

Finns något alternativ?
Nej, det gör det inte mer än att euron hinner krascha innan den fiskala unionen är uppbyggd. Då blir svaret bara ännu mer och ännu snabbare centraliseringar till Bryssel och någon "stark" person i Tyskland som sätter ner foten....

För övrigt kommer Emma, Sara och Hanna hit om en stund och plockar smultron, jordgubbar, vinbär och Hallon.. Dom vill också se farfars ben "som har gått av"...

måndag 16 juli 2012

Sätt press på Turkiet att ge kurdiska minoriteten mänskliga rättigheter
Det är en lång historia som aldrig tycks ta slut. Ett av de första större ärenden jag behandlade i EU-parlementet hösten 1995 var ett associationsavtal mellan EU och Turkiet, främst om handel. Jag röstade nej, därför att Turkiet inte uppfyllde kraven på demokrati gentemot kurderna. Det har blivit långsamt bättre med vissa erkännanden av språk och skolor, men i lördags samlades kurder samlades  till en stor demonstration i staden Amen som brutalt slogs ner av turkisk polis.

Jag har ändrat mig sedan länge
och tycker att Turkiet ska bli medlem i EU. Det kan bli en brygga till muslimska länder. Men då måste press sättas på Turkiet att erkänna kurdernas rättigheter. Ett lämpligt tillfälle är när Turkiets president besöker Sverige i September. Då måste Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt tydligt markera kraven för medlemskap.

Datalagringsdirektivet , oj,oj
Så mycket problem för så lite framgångar. Sverige har hittills fått betala 70 milj kronor till EU för att vi inte i tid infört datalagringsdirektivet som skall hjälpa polisen stoppa sätta dit grov brottslighet. Och problemen fortsätter. Flera nät- och telefonoperatörer har ännu inte kommit igång.
Hade vi infört denna integritetskränkande lag om vi inte varit tvungen som medlem i EU? Någon?

För övrigt lyser solen, fåglarna kvittrar och ängen lyser i grönt, rött, blått och gult.


söndag 15 juli 2012

Alltmer oroande om Ryssland
Ryssland är det land som stoppar aktiva insatser mot Syrien. Ryssland får ta på sig ansvaret för att dödandet och terrorn fortsätter. Ryssland får också rättmätig kritik från omvärlden för att man inte ställer upp för hårdare insatser mot dödandet i Syrien i FN:s säkerhetsråd.
 I går skrev jag om döden i fängelset för advokaten Sergej Magnitskij som avslöjat bedrägerier med 230 milj dollar med nära anknytning till Putin.
 I dag kan vi läsa i www.svd.se om hur icke statliga organisationer, t.ex kring mänskliga rättigheter, måste registrera sig som "utländska agenter".  Vi har i färskt minne manipulationerna i ryska valet när Putin för andra gången "valdes" till president i Ryssland.

Det är för mycket Ryssland som återgår till mer av halvdiktatur än halvdemokrati och det är angeläget för Sverige och Västvärlden att noga följa läget. Närmast står ett fördömande mot det ryska agerandet i Syrien. Putin är naturligtvis rädd för att det också kan hända hemma...

För några veckor sedan gick Mora-Nisse ur tiden och nu Sixten Jernberg...
Det känns som jag själv tappat något viktigt som jag vuxit upp med. Två idoler som betytt mycket för mig som pojke och vuxen. Mina tre Vasalopp är inte mycket att komma med men jag har åkt mycket skidor både på längden och tvären och känner förlusterna av två kämpar nära hjärtat.

För övrigt så tar jag mig nu med kryckorna till TV-apparaten och finalen i Båstad Open. Inte så ansträngande...

lördag 14 juli 2012

Syrien - Bosnien, - 200 döda i Tremseh av diktaturens kreatur
Nu har vi precis uppkmärksammat 17- årsdagen av de hemska folkmorden i Srebrenica. Och varje dag får vi höra om några hundra nya mord i Syrien. Ibland vet jag inte om jag ska tro på mänskligheten.
FN har jag för länge sedan tappat tron till.

Just en sådan händelse som mordet på advokaten Sergej Magnitskij kräver en ordentlig undersökning av Ryssland ur säkerhetssynpunkt
Det jag skrev i går tycks bevisat redan efter en dag. Det är viktigt och riktigt att Ryssland noga analyseras ur svensk säkerhetsynpunkt. Mordet på advokaten S Magnitskij där uppenbarligen både försvarsministern  Anatolij Serdjukov och Vladimir Putin är inblandade kan skapa en internationell konflikt med USA och Västvärlden som direkt kan påverka Sverige. Ryssland; halvdemokrati eller halvdiktatur...?

Fantastiskt positiv inställning från svenskarna om förnybar energi
Satsningen på förnybar el går för långsamt och staten bör stimulera utbyggnad av både miljövänlig el och smarta elnät, där den enskilda villaägaren kan producera  överskott på elnätet. Detta enligt en undersökning av Novum. Solenergi är framtidens energikälla säger 82 procent. Fältet är fritt för regeringen. Gör en storsatsning på förnybar el och smarta elnät i höst. Det lönar sig för klimatet, miljön, konsumenten och Alliansen. Anna- Karin Hatt kan ta initiativet.

För övrigt blir det nu frukost i det gröna och senare också middag. Känns lite bättre med knät men är d-igt trött på kryckorna.

fredag 13 juli 2012

Bra initiativ med ny försvarsberedning för analys av försvars- och säkerhetsfrågor
Regeringen har bantat och fortsätter att banta kraftigt på försvaret. ÖB har talat om att kanske hela försvarsgrenar måste skäras ner. Det finns inget omedelbart hot mot Sverige som land. Det finns däremot ständigt risk för terrorattacker av typ Breivik överallt i världen. Terrorism och internationell brottslighet måste ständigt bevakas. Bra också att Ryssland, som nu genomför en ev de största upprustningarna efter andra världskriget, granskas noga. Tycker också att det nodiska försvarssamarbetet liksom samarbetet med Baltikum bör stärkas och ingå i försvarsberedningens analys.

Höstens infrastrukturproposition: Ett utmärkt tillfälle förbättra underhåll, skapa nya vägar och järnvägar och satsa på ny modern miljövänlig transportteknik som trådbussar och spårbilar.
 I Almedalen vände Anders Borg och åtstramningarna skulle bli också investeringar med den stora infrastrukturpropositionen som flaggskepp. Bra naturligtvis. Underhåll och säkerhetsinvesteringar på järnvägar och vägar ska ligga högt. Det dämpar den ganska envisa kritiken från oppositionen, främst MP. VA-systemen och elnäten måste ses över och förnyas för 100-tals miljarder kronor för att möta nya bostadsområden och överföring av vindkraft och annan förnybar energi.

I Stockholmsregionen
Satsa på Tvärbanan, T-banan, trådbussar och spårbilar i Stockholmsregionen. Bra för resenärerna och stärker Alliansen. Centern borde ta fram ett eget förslag både för landet och Stockholmsregionen och driva det tydligt inför förhandlingarna.

För övrigt var det en trevlig lunch med Somja i går på Björkviks  havskrog med sol, vind strömming och segelbåtar.

torsdag 12 juli 2012

Stockholm 9:a i längsta bilköligan...
Det är ingen merit att vara stolt över. Marseille, Rom och sju stora städer till ligger visserligen ännu sämre till men av totalt 31 undersökta städer av företaget Tomtom ligger vi på nionde plats. En genomsnittlig bilresa tar i Stockholm 27 procent längre tid än om den hade flutit fritt. I morgonrusningen är det 65 procent och på eftermiddagen 62. En hopplös stressfaktor, en hög samhällskostnad och onödiga miljöutsläpp.

Bygg ut kollektivtrafiken och satsa på ny modern miljövänlig infrastruktur
Steg ett
är att bestämma sig för att bygga ut kollektivtrafiken, fler banor, bättre service, infartsparkeringar med t.ex verkstadsservice under dagen, bättre och säkrare infartsparkeringar för cykel.

 Steg två  är att satsa på utbyggd T-bana och modern miljövänlig transportteknik som spårbilar och trådbussar som matarbanor till T-banestationer, marknadsplatser, skolor, universitet, flygplatser.
Satsa de 30 miljarderna på Förbifarten, som blir både 25 och 40 när/om den blir klar, på kollektivtrafiken i stället.

Håll lågt pris på SL
Steg tre är att hålla ett lågt pris på SL-kortet och remsorna. Konsultföretaget WSP med analytikern Göran Tegnér visar i dag i www.svd.se att de höjda SL-priserna har hållit igen kollektitrafikåkandet. Nu kommer priserna att ligga fast under mandatperioden så jag är inte så orolig för det. Men priserna måste hållas låga.

Både bil och kollektivresenärer ska kunna resa snabbt, bekvämt, billigt och miljövänligt
Det måste vara målet. Alla kan inte åka med kollektivtrafik, företagare, reparatörer, mängder med tillfällen då jag själv måste ta bilen. Vi ska driva på för miljövänligare bilar.

För övrigt blir det rätt lite av både bil och kollektivtrafik med mina kryckor och min skena.Men...Snart gör jag både och igen.


onsdag 11 juli 2012

Förbered en planerad euro-reträtt
För bara några veckor sedan utlovade eurogruppens finansministrar 100 miljarder euro direkt till spanska banker utan vägen över staten. Marknaden reagerade positivt och börserna gick upp - en dag... Sedan kom verkligheten i kapp. Tyskland kräver en europeisk finansinspektion. I går beslöt finansministrarna om en tillfällig lösning på 30 mdr eftersom krisen för de spanska bankerna är akut.
Dessa pengar ska gå direkt till staten - så som de inte skulle göra enligt beslutet i juni. Man undrar; lån och nödlån. Beslut och nödbeslut. Nej, förbered en planerad euro-reträtt nu.

Tyskland kommer förr eller senare att säga "basta, finito"
och då handlar det om veckor innan den första statskonkursen.  Österrike, Finland, Holland, Luxemburg kanske tröttnar ännu tidigare. Tror någon att ännu mer överstatlighet som bankunion, fiskal union, EU-finansinspektion...löser krisen? Nej, knappast, särskilt inte i ett läge när det tvingas fram av verkligheten.

En planerad euro-reträtt
måste hitta en lösning på att lämna euron utan att lämna EU. Så många gånger som man brutit mot egna regler tidigare kan man göra det en gång till.

Bra och snabbt reagerat av Lena Ek
Lena ska ha en stjärna i himlen för att snabbt ha reagerat på sopsäckarna med den livsfarliga kemikalien HCB i Polen. Hon tog direktkontakt med både Polens miljöminister och mljökommissionären Janez Potocnic. Vackert.

För övrigt funderar man lite grann...med kryckor, ortosskena och värk i knät. Livet är inte givet...men världsliga ting, sa Karlsson på taket.

tisdag 10 juli 2012

Ljuspunkt i Libyen med Mahmoud Jibril: sekulär och liberal
Det finns inget centerparti så det är det närmaste man kan komma...Men det är en ljuspunkt för Libyen att få en ledare som säger sig vara sekulär och liberal. Än så länge är valet oklart, personröster är inte räknade. MJ:s första årgärd är värd respekt där han bjuder in alla partier till en bred samlingsregering. Det är precis vad Libyen behöver efter år av strider, dödande och motsättningar. Rapporterna från valet är också glädjande med många människor som försvarade sin rösträtt mot banditgäng och röstmotståndare av olika slag. Khadaffi ler i sin himmel....eller gråter...

Översvämningskatastroferna; Växthuseffekten eller tillfällig otur...?
Ja, ingen vet säkert. Tycker det är dåligt med vetenskapliga förklaringar om vad som kan vara orsaken Översvämningarna i Sydöstra Ryssland är en katastrof med flera hundera döda och som vanligt för sen och usel information till berörda och otillräckliga hjälpinsatser. I Sverige handlar det mest om Småland där över 100 ml regn - motsvarande två månader -föll på ett dygn.  Stort mänskligt lidande och stora kostnader och uppoffringar. Vad säger meterologerna? Vad  säger vetenskapen.

För övrigt råder annars välförtjänst semester för politiken och de förtroendevalda. Om drygt en månad så....och då är jag nog mycket bättre i mitt knä.

måndag 9 juli 2012


Nu pågår upprensningen av Jugoslaviens upplösning: Radovan Karadzic och Ratko Mladic

Hittills har 161 personer åtalats för krigsbrott vid Internationella krigsförbrytartribunalen i Haag.

Den inrättades 1993 mitt under den tid vi ägnade oss åt folkomrösningen 1994 till EU. Jag får dåligt samvete när jag läser vad som hände presis de åren. Visste vi inget? Var vi inte intresserade? Fanns det inga onda aningar? Nu finns 1 miljon sidor dokument om krigsförbrytelser som handlar om 100 000 dödsoffer. Det pågick ett "obegripligt helvete" www.dn.se/ mitt i det EUropa vi debatterade medlemskap i.

Radko Mladic

är åtalad för massakern vid Srebrenica i juli för exakt 17 år sedan då 7000 pojkar och män mördades och dumpades i massgravar. Dåligt samvete räcker inte som försvar. Nu pågår dödandet i Syrien, mitt framför våra ögon. Kofi Annan, bra, men högre tydligare,starkare och nu...

För övrigt en stillsam dag nu efter Almedalen med lite rehabilitering av det onda knät...


söndag 8 juli 2012

Löfven: Bra, gammaldags s-tal med modern klädsel
Ett bättre tal än jag väntat. Ett gammaldags s-tal. "Gör dig plikt kräv din rätt". Det är arbetsrröreslens barndom. "Ungdom, förnyelse, framtidshopp. Det är socialaldemokratin", det sa han i början. Kritik mot Syrien, EU,krisen där "EU måste bli en sysselsättningsunion". Jobbpakt bra men varför vänta till 2014? Då blir det partipolitik. Vi vill ha samarbete. Nu. Ett handslag för "En hållbar frihet". Ett nytt begrepp, som går att klä in med diverse.

Tre teman 1. Sunda finanser, 2. Utbildning.3. Innovation.
 Vi behöver "ett uthålligt statligt rikskapitalbolag". Nja, tveksamt som förslag. Ett "innovationspolitiskt råd" är bättre men det finns redan. En miljard till klimatsatsningar i budgeten är bra, men för lite.
Reinfelds "särintresse" ska ersättas med samarbete.. Skolan ska bli din framgång som ,"Blir vår gemensamma styrka". Bra formulerat.
Varför inget om vinster i vården? Vi vet, olika åsikter.. Väntern nej, s halvnej eller kanske , eller lite.

Reinfeldt - Löfven: Den stora frågan är vem man kommer att lita på. Trovärdighet.

Göran Hägglund: Ett både logiskt och ideologiskt tal
Logiskt eftersom GH måste visa Kd:v värdegrund och sin egen efter internstriden med Mats Odell
Gemenskap, samverkan,tolerans. Nej till Statsindividualism där staten tala om för varje individ...
Ja till det starka samhället, men inte den starka staten.där är familjen central.
Hånar humoristiskt Cirkusdirektör Löfven - med största möjliga tystnad. Föräldrar ska bestämma själva över föräldraersättningen.

Bästa avsnittet var
"Vi lever inte för att arbeta utan arbetar för att leva".Här är han inne på något stort. BNP behövs men räcker inte- natur, balans, tillit, miljö, tid med barn. Hur mäter vi vad som är värdefullt? Ett livskvaliteindex. Utmärkt, bara att utveckla vidare. Jag talar om livsbalans.

För övrigt har vi ett vackert sommarregn i dag i Hemmesta och jag har nyss tagit av ortosen och släppt mitt skadade knä fritt en stund...

lördag 7 juli 2012

Långsiktighet och uthållighet. säger Annie, då lyfter centern. Godkänt tal men det finns utrymme för förbättringar, eller tydligare Centern och Annie kan bättre
En bra internationell inledning. En friare värld - men vem är emot? Syrien - högre tryck på FN.  Här krävs mer än så. Här fanns utrymme. Minns Palme. Satans mördare. Bra om invandring och företagande. Självkritik och Allianskritik. Bra. Mer reformism och reformtempo i Alliansen. Rätt. Det behövs en Ny Allians 2.0. Rätt, men...det behövs framför allt en Ny Center. Det var för mycket Allians som skymde det bra som sas om Centern

Annie, du borde ha hälsat på Folkkampanjen mot kärnkraft
som stod med Nej till kärnkraftsfanor bland publiken. Kärnkraften ska stoppas - aldrig ger vi upp. Ett eget personligt besked hade suttit. Ingenting om EUrokrisen som just nu förlamar EUropa. Gärna mer om sambandet klimat, miljö, energi - jobb. Mindre av vackra ord och nedtecknat i manus. Mera känsla, värme och personlighet som ju finns där. 3.5 procent är katastrof, och de sa du också. Vi kan bättre. Vi behöver en Ny eller Nygammal Center innan vi pratar om en Ny Allians.

För övrigt har jag precis kommit av båten i Nynäshamn med nya minnen från ett Alltid lika stimulerande Almedalen. Tack till Annette, Krister, Christer, Olle och Jeanette för en trevlig middag i går.
Seminarium om hållbara städer
Peter Öhrn  är en "gammal! folkpartistisk partisekreterare som nu förestår delegationen  för hållbara städer. Charlotta Fredriksson och Catharina Schyberg var några av forskarna som beskrev "15 hinder för hållbar stadsutveckling". Planeringen måste samordnas bättre mellan t.ex arbete och bostäder .Jag delade ut Destination och informerade om spårbilar.

Centerseminarium om arbetslösheten och Europa
Ett bra sätt att jämföra hur tyskarna har så låg ungdomsarbetslöshet och vi så hög. En otrolig satsning på förnybar el och avveckling av kärnkrafrten. Mer focus på stimulanser, mer samarbete, politik, industri, fack, skola, akademi.

EMU-seminarium om krisen i EUropa
var det mest intressanta med Junilistan som arrangör med Nils Lundgren, Stefan de Vylder m fl.En mycket allvarlig kris, Frågan är om vi kan lösa den. Och frågan är också om vi som varnade för EMU och röstade Nej nu ska vara de som försöker finna lösningar på krisen. Skall vi låta stödfonderna, sparprogrammen och avskrivningarna fortsätta i ett eller kanske flera år till eller ska vi låta EMU "gå i konkurs" och börja om? Ett huvudproblem är den oerhörda politiska prestige från främst Tyskland och Frankrike som finns i EMU-projektet.
Stefan de Vylder ville avsluta nu: "Bättre ett fasansfullt slut än en fasa utan slut.".

fredag 6 juli 2012

Bra Idéseminarium om framtiden med centern i Almedalen - balans i livet, med naturen, miljön och den sociala omgivningen
Fem väl förberedda inledare presenterade olika bilder av framtidens samhälle. En av dem var Karl-Erik Olsson som jag arbetade mycket med i naturresurs- och miljökommitten 1979-1983. Människan, naturen, resurserna,miljön var vårt uppdrag och naturresurslagen blev ett bestående förslag som fortfarande gäller. Vi dissikerade BNP-begreppet. Tillväxt i ekonomiska termer har både fram och baksida. Det skapar jobb men förstör också natur och miljö.

Karl-Erik tog upp ett tema med en uppdelning av BNP
på arbetspengar, naturresurspengar och social ekonomi och talade om livstillväxt.
Livsbalans brukar jag tala om med mycket jobb och mindre jobb i olika åldrar, naturbalans och balans i det sociala livet med familj och omgivning. Alla människor vill leva ett gott liv, men ingen vill göra det på naturens, andra människors eller omgivningens bekostnad.

Jan Björklund dundrade in en hel förslagkatalog - ett öppet Sverige, mer arbetskraftsinvandring, obligatorisk och höjd a-kassa med samma a-kasseavgift för alla
Det var de bra förslagen. Förstatligande av skolan är ett dåligt förslag. När man inte lyckas förbättra innehållet organiserar man om sig. Har ni hört det förut. Mer europasamarbete är vi för men inte mer Union och överstatlighet. Reinfeldt fick en känga för sin kritik av Fp:s krav på språktest, att näringslivet alls inte är något särintresse.

Två underligheter låg i luften med Carl B Hamiltons sammanslagning av alla borgerliga partier och ungdomsförbundets förslag att Birgitta Olsson ska efterträda Jan Björklund
Frågan som ställs är förstås, har Björklund tillräckligt fortsatt stöd när det nu går trögt?

För övrigt pratade jag spårbilar, diskuterade Framtidsfabriken på Värmdö och lite andra idéer. Och trevligt att träffa Håkan Larsson  och Maria, Börje Hörnlund och Karl-Erik Olsson.

torsdag 5 juli 2012

Och i går vid 15.00-tiden kommer jag till Bergmansgatan 16 några kilometer utanför Visby
med kryckor och ortosskena. Knät gör ont och det går inte att hålla samma humörnivå men det är atmosfären i Almedalen som är härlig. I går träffade jag t.ex Bengt Westerberg på byn och bytte några ord med  honom. Jag kom hem tidigt efter en trevlig middag med landstingsgruppen i går och vi fick med oss Gunilla Hansson in på krogen Isola Bella också. Alltid trevlig.
Gustav, Karin, Lars, Ebba..sover fortfarande. Jag hörde när de ramlade in i natt vid  .....tiden.

Vi diskuterade landstingsarbetet och gruppens arbete inför andra halvan av mandatperioden och valet
Inte så sexigt kanske men det är värt mycket att få diskutera  under lite lättsammare former och det är vi bra på i landstingsgruppen. Sjukvården måste lyftas fram mera och fler i gruppen främst ersättarna måste få chans att lägga fram förslag.

Jag och Krister Malmqvist diskuterade frågor för Värmdöcentern
Jag missade överfarten med Kristers segelbåt som jag hade sett fram emot. Vi bokade in  några tider med Gustav för ett besök på Artipelag med Värmdöcentern, Gustav som skärgårdslandstingsråd och Artipelags ledning. Roligt.

Christer Lindström och jag delar ut KOMPASS tidning Destination, speciellt ny tryckt för Almedalen på seminarier och till folk vi möter.
Det är ett mycket bra sätt att enkelt sprida vad vi håller på med till människor som sysslar med politik i någon form. Spårbilen kommer.

För övrigt är det fortfarande tyst i huset när klockan är kvart i nio och jag ser upp från datorn och tittar ut över trädgården...

onsdag 4 juli 2012

Och här sitter jag nu på båten från Nynäshamn 10.55
som ankommer Visby om mindre är en timme, 14.10. Sonja körde mig hit i morse. Ont i benet vid varje förflyttning in och ut från bilen och upp och ner från stolen på båten. Men det går bättre och bättre. Solen skiner och vågorna skvalpar mot båten och det gungar lite farligt för att gå omkring med kryckor.

Jobbpakt för 30 000 nya ungdomsjobb.
Det var ett ovanligt utspel men det är ett bra förslag. Reinfeldt har förhandlat med Svenskt näringsliv och Urban Bäckström samtidigt med LO och Karl-Petter Thorwaldsson. Ett genidrag och ett bra sätt att finna samarbete om frågan om ungdomsarbetslösheten. Jobbpakten ska kombinera jobb med utbildning och lärlingsperioder, taget från Stefan Löfdens uppgörelse med IF Metall och Metallarbetsgivarna.

En Almedalsanda som fortsättning på Saltsjöbadsandan
Det är också en riktig strategi i dag med Löfden som undertrukit samarbete mellan näringsliv och fack. Han kan bara ställa sig bakom detta och applådera.

Också förståndigt av Reinfeldt att tala om sina egna förslag i stället för att angripa Lövden
Det vinner man nästan alltid på. Sverige är inte Amerika. Särskilt i detta läge när han ska samarbeta med fack och näringsliv. "Det moderna arbetarpartiet" upprepades väl lite väl många gånger, men det kommer vi att få höra mer av.

Centern har kvar chansen att komma med ett samlat utspel om klimat, energi, miljö och jobb.

För övrigt är vi nu framme i Visby om femton minuter men det är fortfarande bara hav runt båten.

tisdag 3 juli 2012

Nu är jag ute från SÖS och har börjat träningen, räknar med Almedalen i morgon
Ja, nu är jag ute och stapplar omkring på kryckor. Ortosen håller benet sträckt för att inte irritera sena, ligament och korsband. Roligt va. Dagen blir förändrad. Det jobbigaste är att allt tar mycket längre tid. Att resa sig  från stolen när man glömt glasögonen på bordet därborta, tar fem, sex minuter extra och precis när man kom fram så, vart lade jag papperet...Men människan är anpassbar, särskilt när man inte har ngt alternativ.

Moderaterna i Almedalen: En offensivt klimat, energi- och miljösatsning som ger jobb, ger också pluspoäng.
Moderaterna får i dag kritik av ekonomer i DN www.dn.se för att inte satsa mot krisen. Berättigat. Ja men inte förslagen som är de gamla vanliga, infrastruktur och utbildning. Hur många gånger ha inte regeringen och statsministern talat om att det kommer en infrastruktursatsing i höst  och det kommer också en proposition om  innovationer, forskning och utbildning. Nej, tänk nytt. Gör som Anders Wijkman föreslår satsa stort på insatser mot växthuseffekten. Det skulle överraska Mp som hade chansen i går men satsade på reparation av cyklar. Det skulle också överraska soc.dem.

En stor, offensiv klimat-, energi, och miljösatsning 
som gör det billigare att satsa på sådana insatser i samhället och som ger jobb över hela landet inom industri, byggande och tjänster. Två flugor i en smäll som ger utdelning för jorden, för landet, för människorna och för den som satsar på det.

För övrigt skulle jag helst vilja att centern gör det men mina förslag i den riktningen har inte nått fram




måndag 2 juli 2012

Är snart på väg ut från SÖS efter knäoperationen. Bra vård, men logistiken mellan.. olika vård enheter kan förbättras.
Det är inte roligt att ligga på sjukhus. Nu är det som det är och jag blir en erfarenhet rikare. Jag är på otopedakuten på SÖS och en ortopedavdelning ska precis läggas ned några månader i sommar. Det är rörigt och oklara direktiv säger en av undersköterskorna. Och borde det inte det gå att hitta något bättre sätt än att köra de stora vårdsängarna upp och ner, fram och tillbaka i de trånga korridorerna?
Nu har jag fått på en "Ortos" i stället för gipset över knät och det blev lite lättare, men rörligheten är densamma förstås, usel med krossad lårbenssena, och skadade korsband och ligament... Men....allt ordnar sig.

I dag är det MP i Almedalen och det är inte bara ljust för dem
Visst, det är framåt för MP i storstäderna, men det är bakåt på landsbygden, kraftigt bakpåt, särskilt i Norrland.
För centern är det delvis det omvända. Starka på landsbygden och svaga i storstäderna. Centern ska stärka landsbygdsden, ta till baka "gamla " center väljare, vinna nya i storstäderna och fortsätta at samarbeta i enskilda frågor med enskilda partier. Men inte bara för samarbetets skulle. Först ska vi tydligt tala om vad vi vill och sedan ska vi skapa en uppgörelse, som för de papperslösa invandrarna, som allmänheten märker. Mer sån´t och vi...

För övrigt ska vi se om jag kan ta mig ner till Almedalen mpå något sätt på onsdag....

söndag 1 juli 2012

Just kommit från röntgen för att kolla operationen, avvaktar svar
Vet ingenting om den närmaste framtiden. Kan komma hem i morgon eller tisdag. Finns det en chans att komma till Almedalen så tar jag den.

Nya bud i Bryssel. Skuldländerna Italien, Spanien och Grekland får igenom krav. Merkel anpassar sig.

Där jag nu ligger med gipsat ben i sängen har jag bara kunnat följa vad som händer i världen via tidningar. Italien och Spanien får direkt stöd från räddningsfonden ESM utan att gå vägen över staten Monti och Rajoy kör med Hollandes hjälp över Merkel och Tyskland. En sorts Europeisk bankinspektion ska inrättas som kontrollerar lånen. ESM ska också få rätt att köpa euroländernas statsobligaioner mot att länderna följer EU:s rekommendationer ( Merkel). EUropakt och tillväxtpakt är en del av uppgörelsen.

En uppgörelse är nådd, aktierna stiger alla är nöjda med ett steg framåt...men vad säger Grekland och grekerna och Tyskland och tyskarna, och vad återstår av Maastricht, Lissabon
En slutsats är klar. Allt går mot mer överstatlighet.
Merkel vinner i längden med allt mer av riktning mot en fiskal union eller en finansunion. Gemensamma skattebaser och skatter, gemensamma budgetregler där EU kan böta medlemsländerna, övervakning och kontroll av euroländerna, en gemensam finansinspektion. Merkel får ökad inflytande i EU mot per pengar till krishärdar.. Reinfeldts Nej blev anpassning. Vi får en EU-stat som styrs av Tyskland.

För övrigt kommer Sonja snart hit igen till avd 34. När får jag röntgenplåtarna från i dag....? Om det någon gång stämt med en pilsner i daget så....